Legenden

For mer enn to tusen år siden levet poeten og statsmannen Qu Yuan i det kinesiske Kongedømmet Chu. Han var en hederlig mann, høyt aktet og elsket av sitt folk. Statsadministrasjonen i Kongedømmet Chu var derimot korrupt. De mislikte Qu Yuans talent, rettferdighetssans og popularitet og fikk keiseren til å forvise han fra Kongedømmet.

Qu Yuan streifet omkring i mange år og skrev dikt om sin kjærlighet til folket. En dag, kanskje fordi han ikke kunne bære sorgen lenger eller som en siste protest mot det korrupte regimet, kastet han seg i elven Mi Lo. Lokale fiskere padlet i sine fiskebåter for å redde Qu Yuan, men de rakk ikke frem i tide. For å skremme sulten fisk fra å spise poetens kropp, slo de med padleårene på vannflaten.

For å minnes den tragiske hendelsen og hedre fiskernes innsats, ble det hvert år arrangert en konkurranse på elven Mi Lo. Den utviklet seg til en fest for landsbyene langs elven. Folk kledte seg ut og dekorerte sin landsby i sterke farger. Hver by hadde sin spesielle farge. 

Dragebåtene (Tuen Ng) fikk sin "fryktingytende" drageform for å skremme bort onde ånder i vannet. Det manglet heller ikke på mat og drikke til alle deltakerne. Det var en stor ære å få delta på landsbyens lag. Landsbyoverhodet valgte ut sitt dyktigste mannskap og var selv leder ombord. Å vinne konkurransen ga landsbyen stor prestisje, mens et tap kunne få dramatiske konsekvenser for mannskapet!