Padlingen 

Arrangøren har dragebåter, padleårer, flytevester,
trommestikker og styrmann. Dere har mannskapet!

13-manns båt/lag (10 meter lang)
Maksimalt 12 padlere og 1 trommeslager. Av de 12 padlerne kan det være maksimalt 10 menn og minimum 2 kvinner. Mangler dere kvinner (er det mulig!?) kan de ikke erstattes av menn. Noen festivaler har egen dameklasse "Grand Dame Finale". På damelaget må alle som padler være kvinner, men trommeslageren kan være en mann.

Konkurransesystem

Etter opptoget padler alle lag innledende runde. Lagene settes opp i heat med to, tre eller fire båter i hvert heat. Hvor mange båter det er i heatet avhenger av hvor mange lag det er plass til i bredden på stedet vi padler og/eller hvor mange lag som er påmeldt. Jo flere lag totalt, jo flere båter i heatet.

Det starter et heat hvert syvende eller åttende minutt.

Fra innledende heat kvalifiserer lagene seg til semifinaler. Det kan være to, tre eller fire semifinaler med fra to til seks lag i hver semifinale. Dette avhenger av hvor stor deltakelsen i festivalen er og bredden på padlebanen.

Fra semifinalene kvalifiserer lagene seg til Grand Finale. Det kan være tre til seks lag i finalen.

I kvalifiseringen til Grand Dame Finale er det ikke semifinaler. Damelagene kvalifiserer seg på tid rett fra innledende heat til finalen.

All kvalifisering til semifinaler og finaler går på TID. D.v.s. at det ikke er sikkert et lag kommer til semifinalene selv av det vinner heatet sitt. Det er også meget mulig at et lag som blir nummer to eller tre i sitt heat kommer til semifinalene, bare tiden er god nok. Derfor er det veldig viktig å stå på helt til mål selv om dere ikke vinner heatet! Det samme gjelder i semifinalene.

 

Mannskapet

Mannskapets plassering i båten er viktig. Jevn vektfordeling er stikkordet. Det gjelder både mellom hver side og mellom for og akter i båten. Plassér derfor ikke store personer fremst, bakerst eller bare på den ene siden. At de som sitter på den ene siden i båten til sammen veier ca 40kg mer eller mindre enn de som sitter på den andre siden i båten, er akseptabelt.

Finjustér mannskapet på fordelingsskjemaet.  Vektskjema

Videre er det viktig å fordele "kraften" i båten slik at ikke alle de sterkeste sitter bak og de ikke fullt så sterke sitter fremme i båten. Husk at alle gjør en like viktig innsats uansett hvor i båten de sitter. 
Det fremste paret i dragebåten bestemmer takten, og trommeslageren følger deres takt. Sitter de to sterkeste på laget fremst i båten blir takten fort for rask, slik at resten av laget ikke klarer å følge med. Det er derfor bedre å ha de fysisk sterkeste bakover i båten, så kan de mest taktfaste taktikerne sitte foran!

Det er dere som bestemmer om dere skal satse på å padle fort eller sakte. Men, styrmannen har ansvaret for at dere kommer til start og mål, og tilbake til brygga igjen med hele båten og mannskapet. Vis derfor litt hensyn til at styrmannen skal styre båten og buksere den i forhold til andre dragebåter på vannet. Det er ikke lett. Dere gjør det lettere dersom dere hører etter hva styrmannen sier dere skal gjøre. Spesielt er det viktig at trommeslageren kommuniserer med styrmannen og leder mannskapet fra sin posisjon foran i båten.

Det er lov å juble over mål. Båten tåler at en eller kanskje to står opp et øyeblikk, men sitt i båten, og bruk armer, åre og stemmen til å juble og "showe" med!

Takt og teknikk

I dragebåtpadling er det viktigste at alle padler i takt. Med samarbeid og god padleteknikk vil sofasliterne som regel vinne over sportsfreakerne. Dette kan enkelt innøves ved tørrtrening, f.eks. i kantina på jobben. Det gir også en fin anledning til å holde "peptalk", motivere en supportergjeng og skape engasjement. Sett opp 12 stoler og sitt som i dragebåten med en trommeslager lengst fremme. Tromme...? Bruk en bøtte! Som padleårer er kosteskaft helt prima. Den letteste måten å holde takten på er om alle teller høyt på hvert padletak fra en til ti, for så å telle fra en igjen. En bra takt er ca. 50 tak i minuttet.

Det er vanskeligere å følge med i padletakten jo lengre bak i båten du sitter. Den beste måten å holde takten på er å se så langt fremover som mulig, aller helst til de to fremst i båten. Om du bare følger den som sitter på plassen foran deg, "forskyves" takten mer og mer bakover i dragebåten. Vi kaller det "taktras"!

Kommer du i utakt og slår åren i padleren foran deg, lønner det seg ofte å ta åren opp i været og komme inn i takt igjen når det er mulig. Da blir det mindre kaos!

For å få full effekt av padletakene kan du trygt lene deg ut over relingen på dragebåten.
Padlebladet settes loddrett i vannet og vinkelrett mot båtsiden. Padleåren skal være nær inntil båten (fig. 1). Lener du deg litt forover når du setter åren i vannet (fig. 2), kan du lettere ta i bruk ryggmusklene i tillegg til armmusklene. Når årebladet er godt nedi vannet (hånden i vannskorpen) kan du "reise" kroppen samtidig som du drar med armen. Hvis du i tillegg ikke skyver for raskt frem med den andre hånden (grepet på toppen av åren), nærmer du deg en god teknikk!

Når padleåren er på siden av hoften, skal den raskt ut av vannet for å unngå at båten presses ned i vannet. Samtidig unngår du å øse masse vann opp i båten, men våt blir du likevel! Hånden med grep om åreskaftet løftes rett utover så åren går i en bue fremover, så nær vannflaten som mulig. Samtidig strekker du overkroppen frem og tar et nytt åndedrag. Vanskelig å følge med? Ta et kosteskaft, sett deg på en stol og prøv selv!

På konkurransedagen

Det er viktig at hele mannskapet vet hva taktikken er før start. Ta gjerne et taktikkmøte på land før ombordstigning. Ha plasseringen i dragebåten klar på forhånd, slik at alle raskt kan finne sine plasser. Toftene er merket med nummer. Når alle ser frem mot trommeslageren, sitter alle riktig vei!

I dragebåten er det styrmannen som bestemmer, så det er viktig å høre på hva han eller hun sier. Det kan komme gode tips, så det er lurt å høre etter.

På startstreken skal dragebåten ligge helt stille, og det er fint om alle sitter i startposisjon (fig.2), dvs. fremoverbøyd med åren stukket litt ned i vannet. De som sitter fremst i båten bør være klare - startskuddet kan gå når som helst! Trenger starteren å korrigere dragebåtens posisjon frem eller tilbake på startlinjen, holder det at de fire bakerste padler, mens resten sitter klare i startposisjonen.

Mål er rett ut fra målbua - husk å stå på helt til mål - videre avansement går på tid!

Det er ingen konkurranse i verden der det olympiske mottoet - "det viktigste er ikke å vinne, men å delta" - passer bedre! Ha det gøy! Lykke til!